Çek Cumhuriyeti'nde yeni ücretli geçiş sistemi/30.09.2019

Çek Cumhuriyeti'nde yeni ücretli geçiş sistemi için araç kayıt ve araç güverte birimlerin (OBU) çıkarılması işlemlerine başlandı. Konu hakkında ayrıntılı bilgi ve basın duyurusu yayımlanmıştır.

Prag, 30 Eylül 2019- Çek Cumhuriyeti'nde yeni ücretli geçiş sistemine araçların kaydı başladı. Araç işletmecileri, yeni elektronik ücreti geçiş sistemine kaydolmak ve sistemin başlatılacağı gün, yani 1. 12. 2019 tarihine kadar araçlarını araç güverte birimi (OBU) ile donatmakla yükümlüdürler.

CzechToll genel müdürü, Matej Okáli: “OBU'ları değiştirmek ve yeni sisteme kaydolmak, araç işletmecilerinin karşılaşacakları muhtemelen en büyük komplikasyonlardan biridir. Bu nedenle, kayıt işlemini olabildiğince basit hale getirmek için hazırlandık. Tüm taşıyıcılardan, yeni sisteme kayıt işlemlerini son dakikaya bırakmamalarını, önümüzdeki iki ay içinde, yani yeni sistem devreye girene kadar ortaya çıkabilecek olası problemleri çözümlemek için yeterince vakit kalmışken, kayıt işlemlerini yapılmasını tavsiye etmekteyiz’’ dedi.

Taşıyıcılar, yeni elektronik ücretli geçiş sistemine kaydolmak ve araçlarını en geç yeni sistem devreye girdiği gün yeni on-board birim ile donatmakla yükümlüdürler- yani 2019/01/12 tarihine kadar. On- board ünitenin taşıyıcılara verilmesi koşulu, 2.468 CZK tutarında depozitonun ödenmesidir.

22 Eylül 2019 tarihi itibariyle, taşıyıcı firmalar, yakıt kartı sağlayıcıları aracılığıyla veya www.mytocz.eu adresindeki portal üzerinden, Çek Cumhuriyeti Ticaret Odasının seçtiği 15 şubesinin, 200'den fazla satış noktasında kayıt yapma yükümlülüğünü yerine getirebilirler. On- line kayıt yapmaları durumunda, on- board birim taşıyıcılara posta yoluyla gönderilir (Çek Cumhuriyeti, Almanya, Avusturya, Slovakya ve Polonya'ya için ücretsiz gönderim).
Yeni ücretli geçiş sistemi hakkında tam bilgi, www.mytocz.eu web sitesinde veya haftanın 7 günü, 24 saati çalışan +420 243 243 243 müşteri hattından edinilebilir.

Taşıyıcılar için kilit tarihlerin özeti

• 22.9.2019 Taşıyıcıların yeni sisteme kaydının başlatılması- araçların ve araç işletmecilerinin yeni elektronik ücretli geçiş sistemine kaydı, yeni OBU’nun kayıtlı şirketlere dağıtılması. Kayıttan sonra bile, araç eski sistem için mevcut on-board ünite ile donatılmış olmalıdır; bu arada, yeni on- board ünite araçta bulunabilir  (paralel geçiş ücreti alınmayacaktır).
  • 1.12.2019 yeni elektronik ücretli geçiş sistemi başlatılacaktır- bu tarihten itibaren, araç işletmecisinin ücrete tabi tutulan yollarda aracını yeni OBU ile donatması zorunludur; bu arada, eski OBU araçta bulunabilir (paralel geçiş ücreti alınmayacaktır).

Çek Cumhuriyeti'nde ücretli geçiş sisteminin ilkeleri değişmeden kalacaktır. Ücretlendirme, maksimum ağırlığı 3,5 tonu aşan, en az dört tekerlekli motorlu taşıtlara uygulanacağı gibi, ücrete tabi tutulan yolların kullanımına, aracın tipine ve ücretli yolda aşılan mesafeye bağlı olacaktır.

Daha fazla bilgi için iletişim:

Miroslav Beneš

Hovorca firmy CzechToll s.r.o.

miroslav.benes@czechtoll.cz

CzechToll şirketi hakkında:

CzechToll s.r.o. PPF grubu üyesidir. Telekomünikasyon altyapısına yatırım yapmak için stratejik planlarını yerine getirir. SkyToll ile birlikte CzechToll, Çek Cumhuriyeti'nde en son uydu teknolojisine dayalı yeni, elektronik ücretli geçiş sistemini devreye sokmaya hazırlanmaktadır. Uydu teknolojisi, ücretli geçiş sisteminin ve Çek yollarındaki trafiğin esnek bir şekilde yönetilmesini sağlayacaktır. Ulaştırma altyapısına daha iyi yatırım planlaması, daha iyi trafik akışı ve artan güvenliği anlamına gelir.

CzechToll ve SkyToll firmalarının uygun fiyatlı sistemi sayesinde, Çek Cumhuriyeti ücretli geçiş sisteminin işlemesi sırasında yılda yüz milyonlarca Kron’dan tasarruf sağlayacaktır. Daha fazla bilgi için www.czechtoll.cz web sayfasını ziyaret edin.