Rusya Federasyonu'nda transit taşımacılıkta uygulanacak Global Navigasyon uydu Takip Sistemi (GLONASS)/28.05.2020

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünden alınan 21.05.2020 tarih ve 724.03.01 sayılı yazıda Rusya Federasyonu'nda transit taşımacılıkta uygulanacak Global Navigasyon uydu Takip Sistemi (GLONASS) ve elektronik navigasyon mühürü kullanımına ilişkin olarak Moskova Gümrük Müşavirliğince bir bilgi notu hazırlandığı belirtilerek, konunun taşımacılık sektörüne iletilmesi gerektiği bildirilmiştir. Uygulamaya ilişkin açıklamalara ve bilgi notuna haberimizin detayından ulaşılabilmektedir.

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünden alınan 21.05.2020 tarih ve 724.03.01 sayılı yazıda Rusya Federasyonu’nda transit taşımacılıkta uygulanacak Global Navigasyon uydu Takip Sistemi (GLONASS) ve elektronik navigasyon mühürü kullanımına ilişkin olarak Moskova Gümrük Müşavirliğince bir bilgi notu hazırlandığı belirtilerek, konunun taşımacılık sektörüne bildirilmesi gerektiği bildirilmiştir.

Bu çerçevede; Söz konusu takip sistemi ilk aşamada yaptırıma tabi malların taşınması üzerinde kontrol sağlanacak ve Rusya üzerinden transit kargo geçişini kontrol etmek için kullanılacaktır.

• Öncelikli olarak taşıyıcıların sisteme ücretsiz olarak kayıt olmaları gereklidir. Kayıt işlemi internet üzerinden veya sınır kontrol noktalarında bulunan ofislerden yapılabilmektedir.
  • Hizmet ofislerinden kayıt olmak için ise https://stage.crcp.ru/en/offices/ adresinde yer alan ofislerden birine başvurularak süreç tamamlanabilmektedir.

Yaptırıma tabi malların taşınması durumunda, taşıyıcı, Rusya Federasyonu sınırına gelmeden en az 2 saat önce, Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanlığı internet sitesinde yer alan onaylı mühür operatörüne aşağıdaki taşıma bilgilerini sağlamak zorundadır:

• Taşıyıcı firma adı
  • Kullanılan araç, romörk veya yarı romörkün tipi, kayıt durumu ve sayısı,
  • Araç sürücüsünün e-posta ve cep telefonu
  • AEB Dış Ekonomik Faaliyet Emtia Nomenklatürü tarafından taşınan GTİP bilgisi (en az 10 karakter)
  • Taşınan malların menşe ülkesi
  • Taşınan malların ilk hareket ülkesi
  • Taşınan malların hedef ülkesi
  • Rusya Federasyonu’na planlanan giriş tarihi
  • Rusya Federasyonu’na giriş gümrük noktası
  • Gerekli elektronik navigasyon mühür sayısı

Süreç dahilinde aşağıdaki adımlar da takip edilecektir:

• Taşıyıcı ile mühür operatörü arasında ücretli hizmet sözleşmesi yapılması,
  • Elektronik navigasyon mühürleri için önceden ödeme yapılması
  • Araç Rusya Federasyonu’na giriş yaptıktan sonra sınırda bir gümrük yetkilisi veya Federal Ulaştırma Denetim Hizmetleri görevlisi tarafından gerekli incelemeler yapıldıktan sonra, elektronik navigasyon mühürlerinin kullanılması, uygulanması ve etkinleştirilmesi kararı verilir

İlgili kararlar alındıktan sonra mühür operatörünün yetkilisi tarafından ENS (Elektronik navigasyon mührü) sertifikası ve taşıma raporu düzenlenir. Belgeler verildikten sonra mühür operatörü çalışanı ENS’yi uygular ve Sistem’i etkinleştirir

• Mal taşımacılığı için kullanılan araç Rusya Federasyonu’ndan  çıkış yapılırken, sınırda gümrük yetkilisi veya federal ulaştırma Denetim Hizmetleri görevlisi elektronik navigasyon mühürlerinin devre dışı bırakılmasına karar verir. Mühür operatörünün yetkilisi sistemden elektronik navigasyon mührünü kaldırır.

Başvuru ve aktivasyon hizmetinin yanı sıra sökme ve devre dışı bırakma hizmeti gümrük idaresinden veya Federal Ulaştırma denetleme Hizmetinden sorumlu yetkilinin bir kararının ardından Mühür Operatörü çalışanları tarafından sağlanacaktır.

Mühür yalnızca Mühür Operatörü yetkili temsilcileri veya gümrük yetkilileri tarafından çıkarılabilir. Mührün yetkililer dışında biri tarafından çıkarılması idari ve cezai işleme tabidir.

Mühür sökme ve takma işlemleri için belirlenen ücretler KDV dahil 1.000 ila 2.500 Rus Rublesi (15 ila 35 Dolar) arasında değişmektedir.