UBAK İzin Sistemiyle İlgili Gelişmeler! /01.04.2020

Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU) tarafından yapılan duyuruda, Covid-19 önlemleri nedeniyle Uluslararası Taşımacılık Forumu (ITF) Çok Taraflı Kota sisteminde (UBAK izinleri) geçici değişiklikler yapılmasının planlandığı bildirilmektedir. Bu kapsamda, IRU tarafından, yetkili makamların; - 12 Mart 2020'den sonra süresi dolan Motorlu Araçlar ve Römorklar için UBAK Yol Değerlilik Testinin geçerliliğini karşılıklı olarak tanıyacaklarını, - Covid-19 önlemlerini takiben yürürlükte olan farklı idari prosedürler nedeniyle yolda süresi dolan kısa süreli izin belgelerinin -araçlar yolculuklarını tamamlayabilene kadar- geçerliliğinin uzatılmasını kabul edeceklerini ve bu konuda hoşgörülü davranacaklarını ifade ettiklerini bildirmişlerdir. Konuya ilişkin değerlendirmeleri haberimizin detaylarında bulabilirsiniz. Bilgilerinize saygılarımızla arz olunur. Kaynak: IRU

Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU) tarafından yapılan duyuruda, Covid-19 önlemleri nedeniyle Uluslararası Taşımacılık Forumu (ITF) Çok Taraflı Kota sisteminde (UBAK izinleri) geçici değişiklikler yapılmasının planlandığı bildirilmektedir.

IRU'dan alınan yazıda, son dönemlerde artış gösteren Covid-19 salgınından etkilenen ürünlerin ihtiyaç duydukları yere ulaşmasını sağlamak ve salgından etkilenen alanlarda ulaşım bağlantılarını mümkün olduğunca açık tutmak için toplumlarımızın ekonomik omurgası durumundaki ulaşım işçileri ve şirketlerini korumanın önemine değinilmekte olup, mevcut ulaşım kısıtlamalarında maksimum esneklik sağlamak için çeşitli uluslararası kuruluş ve üye ülkelerle irtibat halinde olunduğu belirtilmektedir.

IRU tarafından, UBAK izin sistemi ile ilgili belgelerin ele alınmasına dair üye ülkelerin talebi üzerine, ITF Karayolu Taşımacılık Grubu üyesi ülkeler ile temas kurulduğu ve çözüm amacıyla aşağıda belirtilen geçici istisnaların uygulamaya konulmasının kararlaştırıldığı da bildirilmektedir.

Buna göre, yetkili makamlar;

- Motorlu Araçlar ve Römorklar için UBAK Yol Değerlilik Testinin geçerliliğini karşılıklı olarak tanıyacaktır. Bu uzatma, 12 Mart 2020'den sonra süresi dolmuş belgeleri kapsayacaktır.

- Covid-19 önlemlerini takiben yürürlükte olan farklı idari prosedürler nedeniyle yolda süresi dolan kısa süreli izin belgelerinin -araçlar yolculuklarını tamamlayabilene kadar- geçerliliğinin uzatılmasını kabul edecek ve bu konuda hoşgörülü davranacaklardır.

UBAK izin belgeleriyle ilgili olarak uygulanacak istisnalar 1 Nisan-30 Haziran 2020 tarihleri için geçerli olacaktır.